Kalkun med stuffing og waldorfsalat

Kalkun med stuffing og waldorfsalat

8–10 personer

Dette trenger du:

  • 1 hel kalkun, tint (ca. 5 kg)
  • 1 sitron
  • 200 g smør
  • 2-3 ts salt
  • 2 ts kvernet pepper

Slik gjør du:

  1. Ta ut innmatposen.
  2. Bind opp kalkunen så ikke vinger og lår spriker. Fyll med stuffing.
  3. Gni kalkunen inn med sitron. Pensle med en blanding av smør, salt og pepper.
  4. Stek kalkunen en halv time pr. kg. kjøtt, ved 160 °C. Beregn en halv time ekstra for fylt kalkun. Øs jevnlig over stekesjy. Kalkunen er ferdig når kjøttsaften er klar, ved 70 grader.
  5. La kalkunen hvile 15 min. før oppskjæring. Server sammen med smørkokt rosenkål, waldorfsalat, en deilig fløtesaus og poteter.

BEREGNING AV KALKUN

Beregn 500 g kalkun pr. porsjon. For storspisere beregnes 600 g pr. porsjon. Skal du ha flere gjester enn det er mat på en kalkun kan du steke en ekstra, eller steke kalkunbryst i tillegg.

TILBEHØR

Til kalkun passer det også godt med kokt blomkål, aspargesbønner, brokkoli, sukkererter, svisker og stekte epler. Server helt enkelt med kokte poteter, eller lag deilige hasselbackpoteter eller fløtegratinerte poteter.

 

Stuffing

Til 1 kalkun

Dette trenger du:

  • 1 gul løk
  • 200 g sjampinjong
  • 150 g bacon
  • 1 ss smør (evt. margarin) til steking
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 pk bladpersille
  • ½ fersk loff uten skorpe
  • 3 dl kremfløte
  • litt salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Skrell og hakk løken, del sjampinjongen i skiver og baconet i terninger. Press hvit-løken, hakk persillen.
  2. Stek løk, sopp og bacon i litt smør på middels sterk varme til det er gyllent. Tilsett hvitløk, loff i terninger, fløte og tilslutt persille.
  3. Kok stuffingen til den tykner. Smak til med salt og pepper.

Saustips til kalkun: 

Ta vare på hals og innmatposen som følger med kalkunen. Kok sammen med ca. 1 l vann og 1 hønsebuljongterning. Kok ut langpannen etter steking med litt kraft, bland alt sammen og sil. Brun smør og mel, spe med kraft og tilsett litt fløte. Smak til med ripsgele, salt og pepper.

Waldorfsalat

4–6 personer

Dette trenger du:

  • 200 g majones
  • ½ ts salt
  • 2 epler
  • ½ sitron
  • 2 stilker stangselleri
  • 100 g blå druer
  • ca. 100 g rensede valnøtter
  • 2 dl fløte, pisket til myk krem

Slik gjør du:

  1. Bland sammen majones, rømme og salt.
  2. Kutt eplene i små terninger, ta ut eventuelle steiner og press over litt sitron. Rens og del stangselleri i tynne skiver. Del druene i to, ta ut eventuelle steiner.
  3. Bland sammen alt og vend inn pisket krem rett før servering. Pynt med druer, valnøtter og stangselleri.