Fiskegrateng

Fiskegrateng

- Barna mine, Ida, Jon og Hanne, er ikke ville etter fisk, men de elsker fiskegrateng! sier Erik Thallaug. Denne retten går ganske raskt å blande sammen, og så kan man rydde kjøkkenet og koke potetene og grønnsakene mens gratengen står i ovnen.

4-5 porsjoner

  • 400-500 g fersk eller dypfryst fiskefilet (torsk er best)
  • 3 ss hvetemel
  • 3 dl melk
  • 2 ss smør eller margarin
  • 3 stk egg
  • 1 ts salt
  • litt pepper
  • griljermel (valgfritt)

1. Forvarm ovnen til 175 grader. La fisken trekke i 10-12 min. og hakk den opp i biter.

2. Skill eggene i hviter og plommer. Stivpisk hvitene.

3. Rør ut melet med litt av melken. Ha i resten av melken og smøret og kok opp under omrøring. Ha i salt og pepper og la småkoke i 3-5 minutter.Ta av platen og rør inn eggeplommer en og en. Eller: Lag hvit saus med mel, melk, smør, salt og pepper og la småkoke i 3-5 min. Rør inn eggeplommene.

4. Vend forsiktig saus, fisk og eggehviter, hell i en smurt form og strø med litt griljermel (strøkavring). Stekes på 175 grader på nederste rille i ovnen i 45-50 minutter.

5. Serveres rett ut av ovnen med kokte poteter, grønnsaker (gjerne gulrøtter, brokkoli eller asparges) og smeltet smør (gjerne med opphakket, hardkokt egg).

Tips!

Bruk gjerne opphakkede fiskeboller fremfor fiskefilet, og ha i makaroni. Da blir fiskegratengen drøyere.